Onze leerlingbegeleiding

Op Mencia vinden we het belangrijk om leerlingen goed te begeleiden en daarbij die ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, zowel op vakinhoudelijk gebied als wat betreft hun persoonlijke ontwikkeling en welbevinden.

 0162509a

Mentor

Op het Mencia is de mentor de spil van de leerlingenzorg en ook het eerste contact met de school. In de brugklas neemt de mentor een zeer belangrijke positie in om de overgang van basisschool naar brugklas te vergemakkelijken. Ook in de jaren daarna zullen ouders in eerste instantie vooral met de mentor te maken krijgen. De mentor stimuleert, motiveert en zoekt ook samen met ouders naar oplossingen als het even wat minder gaat.

Ondersteuningsteam

In de jaren dat een leerling bij ons op school rondloopt gebeurt er veel in de ontwikkeling. Logisch dat er soms een extra steuntje in de rug nodig is. Het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en hun ouders is de mentor. Wanneer problematiek de reguliere mentorbegeleiding overstijgt, kan een vraag worden neergelegd bij het ondersteuningsteam.

Vanaf september 2024 loopt er op school een project; ‘Gezien, Gehoord, Gesteund’. In het kader van dit project houden een preventieprofessional van GGZBreburg en een jeugdverpleegkundige van GGD wekelijks spreekuur. Leerlingen kunnen terecht met al hun vragen over fysiek of mentaal (niet) lekker in je vel zitten.

Contact: mevrouw K. Persoon: kpersoon@mencia.nl

mevrouw L. van den Elshout lvdelshout@mencia.nl

Overzicht van onze begeleiding

 

Huiswerkbegeleiding op onze school

Meteen een goede start maken rondom het maken en leren van het huiswerk? Het Mencia werkt vanaf het komend schooljaar samen met Spectrum Brabant, een professioneel huiswerkinstituut met verschillende locaties in Brabant. Spectrum Brabant biedt binnen onze school huiswerkbegeleiding aan in vaste lokalen. Als social enterprise reserveren zij diverse plaatsen tegen tarieven naar draagkracht om iedereen een kans tot deze begeleiding te bieden.

De begeleiding richt zich op het plannen, structureren, slim leren en individuele, vakinhoudelijke leerpunten. Er wordt gewerkt met een individueel leerplan waarbij naar voledige zelfstandigheid gewerkt wordt zodat de begeleiding ook weer zo snel mogelijk afgebouwd kan worden.

Indien u denkt dat uw zoon of dochter hier baat bij zal hebben, kunt u zich aanmelden bij Spectrum Brabant voor een vast aantal middagen per week. Meer informatie en aanmelden via:

Dyslexie

Dyslexie is een leerstoornis die invloed kan hebben op het lees- en schrijfvermogen van leerlingen. Het Mencia tracht een passende en zorgvuldige ondersteuning aan te bieden aan leerlingen met dyslexie, opdat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en volwaardig kunnen deelnemen aan het onderwijsproces. In dit beleidsstuk worden de afspraken en voorzieningen beschreven die bijdragen aan de ondersteuning van leerlingen met dyslexie op onze school.

Mocht u geïnteresseerd zijn in onze school en er is al sprake van een dyslexierapport willen we vragen om bij de inschrijving de dyslexieverklaring aan ons te verstrekken of je nu start vanaf de brugklas óf instroomt in een hogere klas.

Hieronder wordt een opsomming gepresenteerd van algemene afspraken die voor alle vakken in alle klassen gelden, behalve de examenklassen:

  • toetsen worden afgenomen in een lettertype 12 Arial met een regelafstand van 1,15 om de leesbaarheid te verbeteren;
  • leerlingen krijgen 20% extra tijd voor toetsen en examens om de druk te verlichten en hen meer gelegenheid te geven om hun kennis te tonen;
  • het gebruik van een laptop is toegestaan voor leerlingen met dyslexie om het schriftelijk verwerken van informatie te vergemakkelijken;
  • bij een aantal vakken is een digitale lesmethode beschikbaar die verklanking aanbiedt (let wel: geen aangepaste methodiek verstrekt door de school);
  • op aanvraag kan gebruik worden gemaakt van Claroread, een softwaretool die tekst voorleest en helpt bij het begrijpen van geschreven materiaal;
  • De aangewezen mentor zal hierbij altijd een belangrijke en blijvende rol spelen, daarnaast is de mentor de bemiddelaar tussen ouders en dyslexiecoördinator.

In gevallen van twijfel en een mogelijke kans op dyslexie zullen we als school preventief, maar op maat handelen:

  • in alle onderbouwklassen wordt een dyslexiescreening bij de vakgroep Nederlands gehouden;
  • de Diataal-toetsen in de eerste periode van de brugklas zullen helpen om een advies uit te brengen;
  • onze afdeling ‘ondersteuning’ en de dyslexiecoördinator zullen in overleg bepalen welke stappen er ondernomen moeten worden;
  • bij uitkomst zal bepaald worden in welke vorm de leerling gebaat is bij welke hulp;
  • hierbij zal op de eerste plaats een vorm van Remedial Teaching (RT) plaatsvinden.

Voor de examenkandidaten geldt het examenreglement.

Deze aanpassingen zijn bedoeld om de impact van dyslexie op het leerproces te verminderen en de gelijkwaardige deelname van alle leerlingen aan het onderwijs te bevorderen.

Voor meer informatie over de begeleiding van leerlingen met dyslexie en de wet- en regelgeving rondom passend onderwijs, kunnen ouders en leerlingen terecht op de volgende website: Rijksoverheid - Passend Onderwijs. De dyslexiecoördinator op het Mencia de Mendoza is heer Van der Leemputte.

Bij vragen of voor aanvullende ondersteuning kunnen ouders en leerlingen contact met hem opnemen via: bvdleemputte@mencia.nl.

Centrum Jeugd en Gezin

Veel vragen op het gebied van professionele ondersteuning kunnen gesteld worden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Zij zijn bereikbaar via 076 – 504 01 59 (afdeling Etten-Leur en regio). Kijk voor meer informatie op cjgetten-leur.nl of op cjgzundert.nl.

Vertrouwenspersoon

Mencia Sandrode streeft na dat leerlingen en medewerkers zich veilig voelen tijdens hun studie en werk. De vertrouwenspersonen dragen zorg voor activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van ongewenst gedrag in onze school door o.a. voorlichting. Mocht een leerling of medewerker zich onverhoopt slachtoffer voelen van ongewenst gedrag binnen de school, dan kan hij/zij zich wenden tot één van de vertrouwenspersonen. Naast eerste opvang zullen de vertrouwenspersonen samen met de leerling of medewerker op zoek gaan naar oplossingsmogelijkheden voor de ongewenste situatie. De taakomschrijving van de vertrouwenspersonen vindt u hieronder. De vertrouwenspersoon bij ons op school is:

Mevrouw A. (Anske) Tiggelman – atiggelman@mencia.nl  

(werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdagochtend)

Vakinhoudelijke begeleiding (VIB)

In de brugklas worden voor een aantal vakken extra ondersteuningslessen gegeven, de zogenaamde VIB: Vak Inhoudelijke Begeleiding. Leerlingen die voor een van deze vakken extra ondersteuning nodig hebben, worden door de vakdocenten voorgedragen voor VIB. Als een leerling graag deel wil nemen aan VIB, kan hij/zij dit kenbaar maken bij de betreffende vakdocent. Deze bepaalt uiteindelijk voor welke leerlingen hij/zij VIB noodzakelijk acht. De VIB begint na de herfstvakantie. Er wordt per periode een indeling gemaakt waarvan de betreffende leerlingen, VIB-docenten en mentoren op de hoogte worden gebracht.